Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Szentkirályszabadjai Polgármesteri Hivatal

8225 Szentkirályszabadja, Petőfi u. 12. Tel.: 06-88/599-320 [email protected]

Polgári védelmi tájékoztató

Közszolgálati hír

Tájékoztató a polgári védelmi szervezetbe beosztott személy részére!

Tájékoztató a polgári védelmi szervezetbe beosztott személy részére!


Tájékoztatom, hogy az Ön településén katasztrófavédelmi feladatok ellátására polgári védelmi szervezet került megalakításra. Magyarország valamennyi településén található polgári védelmi szervezet, amelyek létszámát,valamint a szervezet tagjaira vonatkozó követelményeket jogszabályok állapítanak meg.
A szervezetek tagjait hatósági határozattal jelölik ki.


A települési polgári védelmi szervezet működőképessége érdekében Önt a település polgármestere, hatósági jogkörében eljárva beoszthatja.


A polgári védelmi feladat az emberi élet védelmét szolgálja, és az Alaptörvény katasztrófa esetén kötelezheti az állampolgárokat az ez irányú katasztrófavédelmi tevékenységben való részvételre. A polgári védelmi kötelezettség a magánszemélyek számára személyes kötelezettséget jelent, amelynek célja az emberi élet és a létfenntartáshoz szükséges anyagi javak védelme. A kötelezettség több elemből áll, magában foglalja az adatszolgáltatási, a bejelentési, a megjelenési kötelezettséget, valamint a polgári védelmi szolgálatot. A polgári védelmi szervezetbe a polgári védelmi kötelezettség alatt álló személyt a lakóhelye szerint
illetékes polgármester osztja be. A polgári védelmi kötelezettség általánosságban a 18. életévtől a mindenkori nyugdíjkorhatár betöltéséig szól. Vannak azonban olyan esetek, amikor valaki nem tud részt venni a polgári védelmi feladatokban, mentességet élvez vagy a kötelezett más, a társadalom érdekében kifejtett tevékenységgel helyettesíti polgári védelmi feladatát.

A polgári védelmi kötelezettség azonban nem csupán személyes kötelezettség, hanem magában foglalja a gazdasági szolgáltatási kötelezettséget is. A védekezési feladatok sok esetben olyan speciális eszközöket, gépeket igényelnek, melyek egyedi készenlétben tartása és ritka esetekben történő alkalmazása nagy gazdasági megterhelést jelentene az állam számára. Vannak azonban olyan vállalkozások, melyek a tevékenységükhöz olyan speciális eszközöket használnak, melyek egy adott katasztrófa esetén alkalmazhatók. Az alábbi tájékoztató a települési polgári védelmi szervezetbe beosztott személy részére szolgál, melynek áttanulmányozásával a megismerheti a polgári védelmi kötelezettséget, a polgári védelem és a polgári védelmi szervezet fogalmát, a polgári védelmi szervezetbe beosztott személy jogait és kötelezettségeit, valamint a polgári védelmi szervezetek elméleti és gyakorlati felkészítéseiről szóló szabályozást, továbbá a polgári védelmi szervezet alkalmazhatóságának feltételeit.


A következő oldalakon összeállításra kerültek azok a jogszabályi hivatkozások, melyek a fentiekről részleteiben rendelkeznek és vélhetően a polgári védelmi szervezetbe történt beosztásával kapcsolatban felmerült kérdéseire választ adhatnak. Amennyiben a tájékoztatóban foglaltakon túl további kérdése lenne, akkor a helyi polgármesteri hivatal illetékes ügyintézőjét keresse bizalommal!

 

A teljes dokumentumokat, alul a galériába csatolva találja.

V