Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Szentkirályszabadjai Polgármesteri Hivatal

8225 Szentkirályszabadja, Petőfi u. 12. Tel.: 06-88/599-320 [email protected]

Római katolikus plébánia, Szent István király templom

Látványosság

Az Árpád-kori, eredetileg román stílusú templom Szentkirályszabadján található.

Az egyhajós, nyugati bejáratú templomhoz félköríves kelti szentély tartozik. A bejárati kapuja csúcsíves kőkeretes, mérműves, a nyugati homlokzatot gótikus ablakok díszítik.

A templomhoz támpilléres, sisakos torony kapcsolódik. A hajó északi oldalához csatlakozik a sekrestye, valamint a Rosos Család kriptája. A templomot ma is használja a római katolikus felekezet, bár a lelkészi teendőket a palóznaki plébános látja el.

A templom keleti végében található a falu római katolikus temetője. Rendeltetésének megfelelően mind az épület, mind a környezete ápolt, rendezett.

Története:

A templomot a XIII. században építették román stílusban, a későbbi esztendőkben gótikus jegyekkel bővítették. Veszprém elestét (1552) követően a templomot a törökök feldúlták. A reformáció rohamos térnyerésével Szentkirályszabadjának népe is az új vallásra tért át és templomuknak továbbra is az Árpád-kori templomot használták. Az ellenreformáció során az 1670-es évek környékén a reformátusoknak vissza kellett szolgáltatni a templomot a csekély számú római katolikus hívőnek. Az időközben romossá váló templomot Dr. Rosos Pál veszprémi püspök állíttatta helyre 1789-ben, ekkor kapta mai is látható formáját és barokkos jegyeit.1913-14-ben Rosos István veszprémi apátkanonok újíttatja meg az épületet neoromán stílusban. Mivel 1980-ra megszűnt önálló plébánia lenni, így gondos gazda híján az állaga romlásnak indult. 2001-ben Ajtós József László palóznaki esperes-plébános vette át a templom ügyeit és első dolga volt felújíttatni a rossz állapotba került épületet. A munkálatokkal 2012 augusztusára készültek el, a felújított templomot Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek áldotta meg és szentelte fel augusztus 20-án.

forrás: regitemplomok.hu

PLÉBÁNOS Berkes Péter

Látogatás lehetséges előzetes megbeszélés után:

Iványi András +3620 971 0254
 

V