Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Szentkirályszabadjai Polgármesteri Hivatal

8225 Szentkirályszabadja, Petőfi u. 12. Tel.: 06-88/599-320 [email protected]

Szentkirályszabadjai Református Gyülekezet

Civil szervezetek

Elérhetőségeink:
Lelkipásztor:
Szűcs László
Telefon:
+36 30/552 4325
Gondnok:
Fekete Attila
Telefon:
+36 30/812 3022

 

Gyülekezetünk számlaszáma:
Takarékbank Zrt.
72900068-10007187

Köszönjük a támogatást!

Gyülekezetünk rövid története

Gyülekezetünk története több, mint 450 évre nyúlik vissza. (Erről bővebben itt.) Szervezetileg a Magyarországi Református Egyházhoz, azon belül a Dunántúli Református Egyházkerülethez tartozunk. Ez a szervezeti kötődés és a hosszú, gazdag múlt sok kipróbált értéket és tradicionális keretet ad, amelyet gyülekezetünk régi épületei is tükröznek. Ez a tradicionális keret egy adottság, amelyet elfogadunk, és amelyből kiindulunk. Ugyanakkor a közelmúlt megmutatta, hogy ez a keret önmagában kevés ahhoz, hogy gyülekezetünk betöltse Istentől rendelt szerepét, sőt, még ahhoz is kevés, hogy fennmaradjon. A 20. század második felében a gyülekezet fokozatosan gyengült, tagsága kiöregedett, végül 1996-ban önállóságát is elveszítette. Nem volt helyben lakó, saját lelkésze, nem voltak rendszeres lelki alkalmai, a parókiára albérlők költöztek.

Ezért 2002-től tudatosan elkezdtünk figyelmet fordítani a tartalmi megújulásra. Hisszük és valljuk, hogy ennek forrása az Istennel való élő, személyes kapcsolat, és az egyéni és gyülekezeti életünk Bibliához igazítása (reformálása). Ha ez elkezdődik, az szükségszerűen formai változásokat is előidéz, ezt mutatják mind a bibliai, mind az egyháztörténeti (azon belül reformációi) példák. Hiszen a Bibliából olyan Istent ismerünk meg, Aki az örök tartalmat – szeretetét és kegyelmét – folyamatosan új formákban fejezte és fejezi ki.

Az elmúlt években gyülekezetünkben sok tartalmi, ennek következtében sok formai változás történt. Pl. megújult a presbitérium (gyülekezetünk vezetése), megújultak istentiszteleteink, szolgálatba állítottunk munkatársakat, létrejött gyülekezetünk zenekara, és sok gyülekezet– és közösségépítő alkalom indult. Megújult a környezetünk is: a pincéből, irodából, parókiaudvarból közösségi tereket hoztunk létre, ahol nemcsak elférünk, hanem jól is érezzük magunkat – mindazokkal együtt, akik eljönnek hozzánk.

Saját tapasztalataink is azt mutatják, hogy még egy olyan tradicionális kerettel rendelkező falusi gyülekezet is, amilyen mi vagyunk, lehet bibliai értelemben progresszív, ha az isteni tartalomra helyezi a hangsúlyt. Ez olyan tartalom, amely folyamatosan gyógyító, éltető, egészséges változásokat idéz elő. Ezt kívánjuk, erre törekszünk, ennek szeretnénk teret adni minden alkalommal, minden alkalmunkkal. Ezt fejezi ki gyülekezetünk logója is. (Erről bővebben itt.)

 

A Szentkirályszabadjai Református Gyülekezet új honlapját IDE KATTINTVA látogathatják 

 

A gyülekezetünk életéről és alkalmairól szóló aktuális és érvényes információkat ezen találják.

 

Szeretettel várjuk Önöket.

 

V