Nincs megjeleníthető tartalom

Továbblépésével Ön tudomásul veszi az Adatvédelmi szabályzatot! Az oldal sütiket használ a működés elősegítése érdekében!

Szentkirályszabadjai Polgármesteri Hivatal

8225 Szentkirályszabadja, Petőfi u. 12. Tel.: 06-88/599-320 [email protected]

HELYI IDENTITÁST ÉS KÖZÖSSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉST SEGÍTŐ FEJLESZTÉSZÖLDHULLADÉK- KEZELÉSI PROGRAM 2.

Általános tartalom

Záró szakmai beszámoló

 

A Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület által közvetített „A Helyi identitást és közösségi együttműködést segítő fejlesztések támogatása” című, VP6-19.2.1.-7-2-17 kódú pályázat megvalósítása Szentkirályszabadján.

Az önkormányzat sikeresen pályázott a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület „Helyi identitást és közösségi és együttműködést segítő fejlesztések támogatása” című, VP6-19.2.1.-7-2-17 kódszámú felhívásra, amely során 20.499.999,-Ft támogatást nyertünk.

(A pályázati kérelem száma: 3417012411)

A pályázat benyújtásakor rögzítésre került, hogy a „Zöldhulladék kezelési program folytatása Szentkirályszabadján” projekt keretében Önkormányzatunk egy összefogáson alapuló és a helyi közösségek, oktatási intézmények, lakosság bevonását igénylő zöldhulladék kezelési programot kíván megvalósítani, ezzel folytatva és kibővítve az előző évben elindított programot, melynek fontos eleme a helyi lakosság számára való tudásátadás illetve a települési szintű zöldhulladék kezeléshez szükséges eszközök beszerzése. Településünkön évről-évre jelentős mennyiségű zöldhulladék keletkezik, melynek összegyűjtése, elhelyezése, komposztálása minden évben problémát jelent.

A program részeként az önkormányzat fő feladata volt a település közterületein keletkező zöldhulladék (fű, lomb) összegyűjtése, ami főleg ősszel, a lehullott levelekből képződik, majd ezek komposztálása.

A program alapvető céljának tekintettük a komposztálásra épülő zöldhulladék-kezelését és ennek népszerűsítését, környezetünk gondozását. Fontosnak tartottuk, hogy a program által a gyermekekből, diákokból környezettudatos felnőttek váljanak, hogy a jövő generációja számára alapértékké váljon a fenntartható fejlődés. Fontos volt továbbá a természet-és a környezetvédelem jelentőségének tudatosítása, Szentkirályszabadja természeti környezetének ápolása.

Zöldhulladék-kezelési program keretein belül a gyermekek, diákok részvételével zöld hulladék gyűjtése, komposztálása, a hulladékkezelés alapvető szabályainak megismertetése, gyakorlati alkalmazása, a hulladékkezeléshez szükséges eszközök beszerzése történt meg.  Fontos eleme volt a helyiek, elsősorban a gyermekek és diákok számára történő tudásátadás, a környezettudatosság fontosságának rögzítése.

A projekt a célcsoportok vonatkozásában alapvetően a teljes lakosságot megszólította, de a kiemelt célcsoport az óvodás, általános iskolás gyermekek, fiatalok voltak. A településünkön igen aktív nyugdíjasok számára is biztosítottuk a részvételt, továbbá hátrányos helyzetű célcsoportként a közmunka programban résztvevő közfoglalkoztatottakat is bevontuk a megvalósításba.

Minden évben jelentős feladatot jelent az ősz során a lehullott levelek, a zöld hulladék gyűjtése és feldolgozása. A közterületeken keletkező zöld hulladék mielőbbi összegyűjtése mind közlekedési, mind településképi szempontból meghatározó feladat és a lakosság és az idelátogatók elvárásaival is összhangban van.

A projekt megvalósítása során beszereztünk egy alternálókaszát, mely alkalmas a sövények, bokrok és fák ágainak vágására, valamint a települési zöldterületfenntartáshoz és karbantartáshoz szükséges 1 db platós szállítógépjárművet, hogy a község közigazgatási területén összegyűjtött zöldhulladékot a komposztálási helyre tudjuk szállítani illetve komposztáló ládákat.

 

Az önállóan támogatható tevékenységek körében az alábbi eszközbeszerzés történt meg:

  • 1db Deleks Falco-160 alternálókasza
  • 4 db 1600 literes komposztáló láda

 

Az önállóan nem támogatható tevékenységek keretében pedig 1 db Citroen Jumper  alváz CHC 350 Heavy 2.2 BlueHDi S&S (140 LE) L3 platós szállítógépjárművet vásároltunk.

 

A program és az eszközök segítségével a fenntarthatóságot elősegítő, azt ösztönző, a közösségi tudásátadásra épülő projekt valósult meg.

Megvalósult az a cél, hogy a lakosság és az önkormányzat közösen oldja meg az évről-évre felmerülő zöld hulladék-kezelési feladatokat, melyben részt vesznek a civil szervezetek is.

A pályázathoz kötődő programok több helyszínen és időpontban valósultak meg településünkön. A nyár folyamán folyamatosan lehetett jelentkezni a Szentkirályszabadja leggondozottabb portája cím elnyeréséért. A benevezett kertek esetében a környezet esztétikáján, gondozottságán kívül nagy hangsúlyt fektettünk a megvalósuló környezettudatosságra és a zöldhulladék kezelésre. Három porta nyerte el a címet, az eredményhirdetésre a Szüretelő falunapon került sor, szeptember 16-án.

A tervezett innovatív közösségfejlesztő elemek között szerepelt a közösségi zöld hulladék összegyűjtése, a zöldhulladék kezeléséhez kapcsolódó verseny diákoknak, a komposztálási alapelvek és a gyakorlatok átadása a fiataloknak, a zöldhulladék felhasználásának egyéb módozatainak, lehetőségeinek előmozdítása, a lakossági ötletek összegyűjtésével. Együttműködési megállapodások megkötésével biztosítottuk, hogy a projekt sikeresen megvalósuljon. Megállapodást kötöttünk a Szentkirályszabadja Baráti Kör Egyesülettel és a Start Sportegyesülettel.

Ez a kiemelt tudásátadó program – LEGYÜNK EGYÜTT ZÖLDEBBEK címmel - 2023.november 27-én valósult meg a Nemzedékek Háza udvarán, 10 órai kezdettel. Az eseményt plakáttal, e-mail körlevéllel, honlapon illetve közösségi oldalon való meghirdetéssel népszerűsítettük.

Megvalósult a közterületeinken, családi házaknál keletkező zöld hulladék gyűjtése (az alternáló kasza és a platós szállítógépjármű bevonásával) és előkészítése a komposztálásra. Bemutattuk a helyes gyűjtési, feldolgozási, komposztálási, hulladékkezelési gyakorlatokat. Itt Juhász Sándor szakértő tartott tudásátadó előadást, melyben részletes bemutatásra kerültek a komposztáláshoz kapcsolódó alapvető szabályok. Ezeket a gyakorlatban is megismerhették a résztvevők.

A pályázati kérelmünkben megjelölt tevékenységek közük mind az eszközbeszerzés, mind a tudásátadó programok szervezése és lebonyolítása megvalósult.

A beszerzett eszközök költsége szinte megegyezett a Támogatói okiratban szereplő elszámolható és nem elszámolható összegekkel.

A beszerzések a támogatási kérelemben foglaltaknak megfelelően történtek.

Ez konkrétan azt jelentette, hogy beszerzésre került:

  • Deleks Falco-160 alternáló kasza
  • 4 db modulos elrendezésű komposztáló láda
  • Citroen Jumper 2.2HDI platós szállítógépjármű

A beszerzésekhez kapcsolódóan az elszámoláshoz részletes dokumentumokat csatoltunk.

A projektben meghatározott indikátorokat, együttműködéseket és a LEADER programról szóló kommunikációk számát teljesítettük. Ezekről fentebb részletesen írtunk, illetve csatoltuk az elszámoláshoz.

A lakosság és az önkormányzat közösen érdekelt abban, hogy az évről-évre felmerülő zöld hulladék kezelése megfelelően és korszerűen valósuljon meg. A közös zöld hulladék kezelési program során a helyi identitás, az összetartozás tudata is erősödött.

Összességében kijelenthető, hogy a pályázat segítségével sikerült végrehajtanunk egy olyan projektet, amely a zöldhulladék kezelésének megismertetésén, bemutatásán és az eszközök beszerzésén túlmenően segített elmélyíteni a helyi közösséget alkotó lakosok, fiatalok, idősek és a civil szervezetek kapcsolatait, a program során a helyi identitás, az összetartozás tudata erősödött. Gyakorlati hasznát pedig a mindennapokban érzékeljük, mivel a gépek, berendezések megkönnyítik és hatékonyabbá teszik az önkormányzati feladatok ellátását.

Ezúton mondunk köszönetet a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesületnek a LEADER támogatás biztosításáért és a helyi egyesületeknek, segítőknek a program megvalósulásáért.

 

Szentkirályszabadja, 2023. december 6.

 

 

 

 

         Pál-Gyarmati Katalin

                                                                                                              polgármester

V